Povídání o stravování s ředitelkou MŠ Pod Krocínkou Markétou Pechovou
Paní ředitelko, víte, na co se rodiče většinou zeptají jako první, když si přijdou pro své dítě do mateřské školy?
Vím, přece: „Co jste měli dobrého k jídlu?“ Vlastní stravování dětí v mateřské škole považují rodiče obvykle za samozřejmou věc. Jejich dotaz je zcela přirozený, protože rodiče vědí, jak je zdravá a vyvážená strava důležitá, a chtějí, aby i ve školce jejich potomek jedl co nejlépe. Výživa dětí v mateřské škole je skutečně velké téma v celé České republice především z hlediska pokrytí nutričních potřeb dítěte a zabezpečení jeho zdravého tělesného vývoje.
Mají kuchařky nějaké mantinely při sestavování jídelníčku?
Kuchařky, neboli pracovnice školního stravování, v prvé řadě respektují požadavky tzv. spotřebního koše, který udává hlavní směry sestavování jídelníčku, proto rozšiřují spektrum nabízených jídel. Děti dostávají zdravou stravu odpovídající svým složením i pořadím podávaných pokrmů zvyklostem naší kultury. Pokud dítě nemá zdravotní či jiné důvody pro vynechání některého jídla, je postaráno o jeho racionální a vyváženou stravu, která pokryje jeho výživové potřeby.
A co děti a jejich stravovací návyky?
Děti do mateřské školy přicházejí z domova s různými stravovacími návyky, objevují svět dalších pokrmů, které možná ještě neochutnaly, společenských pravidel a kultury stolování vůbec. Aby přechod ze známého prostředí byl pro dítě zcela přirozený, je potřeba si uvědomit, které stravovací návyky jsou v MŠ stanoveny, aby děti jedly s chutí, osvojily si kulturu stolování a oběd i svačiny pro ně byly příjemným okamžikem dne.
Můžeme si tedy domyslet, že nezastupitelnou roli zde hraje rodina?
Jednoznačně! Hovořím s vykřičníkem, protože na dětech se výchova v rodině vždy projeví a dovoluji si rodičům poradit, aby stolování se svými dětmi nepodceňovali.
Dítě doma vidí u plotny maminku, ale ve školce?
Pro děti je rovněž velice důležité, aby věděly, kdo jim jídlo připravuje. Vždyť doma jídlo připravuje maminka, také ho podává, prostírá stůl a je to ona, kdo se snaží, aby všem chutnalo. V mateřské škole tuto úlohu přebírají kuchařky, které mají s dětmi každodenní kontakt při vydávání stravy, a proto je dětem na začátku školního roku představíme, aby k nim měly důvěru.
Zmínila jste se o rozšiřování spektra nabízených jídel. Můžete přiblížit?
Nabídka jídelníčku naší mateřské školy je opravdu pestrá. Při dopoledních přesnídávkách si děti pochutnají každý den na různých druzích pečiva, pomazánek v kombinaci s čerstvou zeleninou, jindy zase zkusí jogurt, ovesné či rýžové kaše, tvaroh, pudink, müsli, čerstvé ovoce.
Na webech se často přetřásají pomazánky. Jak je to s jejich konzumací u vás?
Některé děti nerady jedly pomazánky. A důvod byl prostý – nebyly na ně z rodiny zvyklé a nevěděly, z kterých ingrediencí je pomazánka vyrobena. Proto jsme postupně děti s touto přípravou seznámili a ony si zvykly. Ze zkušenosti mohu říct, že dětem tento výběr vyhovuje, připravené pokrmy pak jedí rády a s chutí.
Z čeho se skládá oběd?
K obědu dětem nabízíme polévku, hlavní jídlo, střídáme salát nebo nakrájenou zeleninu či kompot. Dítě se samo rozhodne, kolik sní, nebo zda jen ochutná a co si případně přidá. Stává se, že si dítě jídlo na talíři třídí. Sní jen to, co má rádo, na co má chuť. Snažíme se ale děti motivovat, aby aspoň zkusily ochutnat. Leckdy totiž zjistí, že tu věc, co mu leží na talíři, sice ještě neměly v puse, ale není vůbec špatná. Příkladem jim jdou i paní učitelky, které s dětmi stolují, a ocení, jestliže děti ochutnají a v nejlepším případě i sní celou porci.
Před několika lety se začal všude skloňovat pitný režim. Jak organizujete tady?
Tělo potřebuje tekutiny, proto na pitný režim nezapomínáme. Po celý den mají děti k dispozici nápoje (ovocný čaj, jablečný mošt, džus, mléko, vodu), které si samy nalévají do skleniček.
A co recept na nějakou pomazánku?
Pomazánka z pečené dýně hokaido
Poznámka: dýně hokaido se nemusí loupat
Suroviny: 1 menší dýně nakrájená na kostky, koření – grilovaná zelenina bez glutamátu, žervé nebo tvaroh.
Postup: dýni upéci s kořením, vychladlou rozmixovat se sýrem nebo s tvarohem. Podávat na tmavém pečivu s čerstvou zeleninou.