Děti z MŠ Pod Krocínkou si hrály na porotce jídel
Jako porotci při soutěži ve vaření si připadaly všechny děti z MŠ Pod Krocínkou během jednoho týdne, ve kterém se rozhodovaly, které jídlo jim nejvíce chutná. Každý měl právo jídlo ohodnotit nejen slovně, ale přiložit kolíček na jednoho ze tří smajlíků – usměvavý sbíral pozitivní body, zamračený negativní body, neutrální obrázek vyjadřoval – snědl jsem. Tento způsob hodnocení byl výborným motivačním prvkem a zpestřením konzumace jídla. Výsledky hodnocení z jednotlivých tříd se po týdnu spočítaly a výsledky byly dětem oznámeny s patřičným komentářem.
„Pro všechny zúčastněné, a tím mám na mysli děti, učitelky i kuchařky, byla tato akce nejen přínosná, ale i zábavná. Potěšující hlavně pro kuchařky bylo pozitivní slovní hodnocení, které potvrdilo dojem z prázdných talířů,“ komentovala akci ředitelka Markéta Pechová. Jak dodala, díky správné motivaci a zajímavé kombinaci surovin děti kladně ohodnotily i podávanou čočku.
Tento malý projekt poskytl skvělou zpětnou vazbu včetně zjištění, že i nepopulární potraviny vhodně zpracované se pro děti mohou stát chutným zážitkem.
Vítězné pokrmy za všechny děti:
Svačina: pyré z jablek a meruněk doplněné piškotem a banánem
Polévka: špenátová před kapustovou a zeleninovou
Hlavní jídlo: přírodní krůtí maso ve vlastní šťávě s bramborovou kaší před boloňskými špagetami a čočkou s vařeným vejcem a okurkou
Recept na krůtí prsa ve vlastní šťávě:
Suroviny: 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, hrudka másla, 1 větší cibule na jemno, dvě krůtí prsa na menší kostky promíchaná s grilovacím kořením, 1 lžička hladké mouky, 2 stroužky prolisovaného česneku, sůl, trochu vody, čerstvá petrželka na ozdobu.
Postup: na rozpáleném oleji a másle orestovat cibuli do zlatova, přidat maso a opéci ze všech stran, přilít trochu vody, vmíchat česnek a asi deset minut dusit, ev. dokud není maso měkké. Je-li potřeba, podlít. Maso vyndat, do šťávy vmíchat mouku a provařit dalších deset minut. Vložit maso, prohřát dvě minuty a servírovat s bramborovou kaší ozdobenou petrželkou. POZOR, pokud použijete grilovací koření, pokrm nebudete muset solit.